Ceny są naprawdę zróżnicowane. Wszystko zależy od tego, gdzie i w jakiej formie kupimy rybę. Tradycyjnie najtaniej jest u rybaków. Najdrożej, jeżeli zdecydujemy się na filety.
Karp na wigilijnym stole to tradycja. Jak kupić dobrą rybę?
Jesienią większość karpi z polskich stawów jest odławianych i przenoszonych do tzw. magazynów, czyli mniejszych, ale głębokich stawów z czystą wodą. Tam karp pozbywa się mułu i jeśli jest odpowiednio duży, staje się rybą handlową. Gdy jest za mały, czeka na wiosnę, by powrócić do stawu hodowlanego. Zdaniem rybaków idealna do zjedzenia ryba powinna mieć pomiędzy 1,2 a 2 kg. Choć hodowcy dodają, że mitem jest, iż mięso z dużych karpi jest "nie do zjedzenia". Jeżeli ryba pochodzi z dobrego gospodarstwa, to na pewno będzie smaczna.Rybacy z Organizacji Producentów "Polski Karp" tłumaczą, jak możemy rozpoznać, że kupujemy świeżą rybę. Dużo o tym powie nam jej wygląd.
Kupując karpia, zwróćcie uwagę na oczy – powinny być szkliste, bez oznak zapadania się i zmętnienia źrenic. Ponadto skrzela muszą mieć intensywny czerwony kolor, a mięso powinno być jędrne i elastyczne. Jeżeli chodzi o zapach, to nie powinien w żaden sposób nas niepokoić – wyliczają.
Inflacja ominęła rybaków? Ty zapłacimy za kilogram karpia
Żywe karpie kupujemy coraz rzadziej. Gdzieniegdzie jest to zakazane
Cały czas monitorujemy rynek i wiemy, że karp jest najchętniej kupowaną rybą na Boże Narodzenie. To wciąż głeboko zakorzeniona tradycja. Dodatkowo dokupujemy śledzia oraz dorsza – mówi.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.