Reklama

Reklama

Jak kupować figi?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Jak kupować figi? - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Lifestyle Figa to słodki, bardzo pożywny owoc, który w diecie człowieka jest obecny już od kilku tysięcy lat. W Europie figowce są rzadkością i uprawia się je niemal wyłącznie w regionach basenu Morza Śródziemnego. Dlatego właśnie najczęściej dostępne w sklepach są figi suszone.

Reklama

Jak wybrać dobre suszone figi?

Suszenie to bardzo skuteczna metoda na wydłużenie trwałości owoców. Po ususzeniu figi będą nadawać się do spożycia przez co najmniej kilka miesięcy, choć ważne jest też to, jak będą one przechowywane – suszone figi najlepiej trzymać w lodówce albo chłodnej, ciemnej szafce, w szczelnym opakowaniu, z dala od wilgoci. Za najwartościowsze uchodzą figi suszone w tradycyjny sposób, czyli na słońcu – jest to dość długi proces, ale dzięki temu owoce nie tracą swoich cennych właściwości i uzyskują bardzo przyjemny smak.

Kupując suszone figi koniecznie należy też sprawdzić ich skład oraz pochodzenie. Do najsmaczniejszych zaliczają się figi z Turcji, dostępne między innymi na harika.pl. Warto wybierać owoce z upraw ekologicznych, suszone klasycznymi metodami – łatwo je rozpoznać, bo zazwyczaj są to produkty certyfikowane, z unijnym znaczkiem BIO. Jeśli chodzi o skład, to opakowanie nie powinno zawierać niczego więcej poza suszonymi owocami, często jednak figi są jeszcze sztucznie dosładzane, co obniża ich jakość. Nie poleca się też kupowania fig siarkowanych – tradycyjnie suszone figi naturalnie się konserwują, podczas gdy sztuczne suszenie wymaga użycia właśnie związków siarki, które są szkodliwe dla zdrowia.

Na co jeszcze zwrócić uwagę? Oczywiście na sam wygląd owoców. Powinny być one miękkie, nieuszkodzone, starannie ułożone, tak by owoce się nie pogniotły. Biały nalot czy drobne, ciemniejsze kropeczki nie świadczą o zepsuciu, wręcz przeciwnie – te ślady to po prostu wytrącony cukier, co pokazuje, że figi są soczyste i świeże.

 

Czy można kupić świeże figi?

Świeże figi są towarem raczej trudno dostępnym, ale w sezonie zbiorów można je zamówić na przykład w sklepach z turecką żywnością. Świeże figi muszą być dojrzałe, o czym świadczy ciemny, intensywny kolor wpadający w fiolet. Figa powinna być miękka w dotyku, ale bez przesady – bardzo delikatna, mało jędrna konsystencja świadczy o tym, że owoc jest już przejrzały i niesmaczny. Podobnie jak w przypadku fig suszonych, na świeżych owocach też może występować biały nalot.

Skórka świeżej figi jest jadalna, ale wcześniej owoc wymaga dokładnego umycia. Można też figi obrać ze skórki albo przekroić na ćwiartki i zjeść tylko ich miąższ. Świeże figi najlepiej spożyć jeszcze tego samego dnia – w lodówce wytrzymają góra dwa, trzy dni.

 

Czy figi tuczą?

Figi to owoce dość kaloryczne, zwłaszcza w suszonej wersji – 100 g dostarcza około 314 kcal. Nie są to jednak tylko tuczące węglowodany, ale też dużo białka i wartościowego błonnika, dlatego bez wątpienia warto te owoce włączyć do swojej codziennej diety, byle tylko w rozsądnych ilościach. Figi mają średni indeks glikemiczny, więc mogą je spożywać także osoby chore na cukrzycę, ale jedynie sporadycznie.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy