Wielkie otwarcie Tutti Santi już w piątek 25 sierpnia punktualnie o 12:00. To prawdziwy kawałek słonecznej Italii w Płocku. Produkty sprowadzane z Włoch, piec opalany drewnem, no i stępel jakości Valerio Valle, mistrza Włoch, Europy i wicemistrza świata.
Pizzę, która jest jednym z narodowych dań Włochów, ale jest uwielbiana niemal na całym świecie. To danie przyrządzane na różne sposoby, a przez dekady sposoby ewolulowały.
- Pizza powinna być pyszna, lekkostrawna. Dzisiejsze pizze to już tak naprawdę dzieła sztuki. Tak to robimy w Tutti Santi - zapewnia Sergiusz Urbaniak. - Pizza ewoluowała do różnych rodzajów. Już nie mamy tylko pizzy neapolitańskiej. W innych regionach Włoch popularne są inne - pizza klasyczna, pizza rzymska. Jest cała masa różnego rodzaju pizz, używanych ciast.
Podstawą dobrej pizzy jest mąka, która sprawi, że ciasto będzie lekkie. W Tutti Santi używana jest orygialna mąka Stagioni importowana z Włoch, przeznaczona specjalnie do wyrobu ciasta do pizzy. Ciasto następnie dojrzewa i dzięki temu jest pyszne, chrupiące i lekkostrawne. Można zjeść całą i nie ma po tym uczucia ciężkiego żołądka. Dba o to Valerio Valle.
- Moja przygoda z pizzą zaczęła się w 1996 roku i jak widać moje włosy zrobiły się białe jak mąka - uśmiechał się Valerio Valle. - Ludzie zawsze pytają się o sekret dobrej pizzy. Zapytałem o to mojego mistrza. Zapytał czy umiem dochować sekretu. Odpowiedziałem, że tak. Odpowiedział: "ja też". W tamtych czasach nie było szkoleń, w których mógłbym się dokształcać. Ciekawiło mnie, w czym tkwi sekret. Zacząłem studiować książki i dużo eksperymentować w domu. Podpatrywałem moich mistrzów jak to robią. Zrozumiałem, że nie ma jednego sekretu, składnika. Dobra pizza to wszystko, co wiąże się z jej zrobieniem - od ciasta aż do końca wypieku. Pizza potrzebuje odpowiedniej temperatury, odpowiedniego dojrzewania, odpowiednich składników.
Płocczanie już w piątek będą mogli przekonać się, jak smakuje pizza w Tutti Santi. Wielkie otwarcie w samo południe. W karcie znajduje się kilkadziesiąt pozycji - są pizze klasyczne, białe i premium. Warto skosztować każdej, nawet z pozoru dziwna kompozycja ma swój urok.
Tutti Santi w Płocku ma swoją siedzibę przy Alei Kobylińskiego 13. Sala jest przestrzenna, widna, pomieści 70 gości. Pizzaiolo przygotowują pizzę w otwartej kuchni, a ciasto po przygotowaniu ląduje na kilka minut w piecu opalanym drewnem.
Stoły są oddzielone od siebie sporą odległością, więc nie ma uczucia skrępowania podczas rozmowy. Sala przystrojona jest też włoskimi produktami, które, można kupić. Nie ma też problemu z parkingiem.
Al. Kobylińskiego 13
Godziny otwarcia:
niedziela-czwartek 12:00-22:00
piątek-sobota 12:00-23:00
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.