Sery żółte to produkty łatwo dostępne, które bez trudu można wkomponować w rozmaite potrawy. Czy są jednak zdrowym dodatkiem? Na co zwracać uwagę przy zakupie sera? I jak go przechowywać, aby jak najdłużej zachował swoje właściwości? Zapraszamy do lektury!
Ser żółty - zdrowy czy nie?
Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta - sery żółte są zdrowe! Jest tak ze względu na wiele cennych składników (białko, kwasy tłuszczowe), witamin (A, B, D i K) i minerałów (wapń, fosfor, magnez, cynk i miedź). Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a dokładniej - układu nerwowego, odpornościowego i mięśniowego. Ze wszystkich przetworów mlecznych to właśnie ser jest najważniejszym źródłem wapnia, który wzmacnia zęby, kości i paznokcie. Dzięki spożywaniu sera możemy uchronić się przed osteoporozą, ponieważ dobrze przyswajalny wapń znajdujący się w serze poprawia gęstość i wytrzymałość kości. Ser żółty dodaje także energii, a dzięki serotoninie poprawia humor. Jeżeli nadal zastanawiasz się, czy ser żółty jest zdrowy - już znasz odpowiedź! Jednak czy każdy nabiał ma tyle pozytywnych właściwości? Aby się przekonać, musisz czytać skład. W końcu chemiczny barwnik może popsuć smak nawet najzdrowszego produktu.
Dlaczego ser jest żółty?
Może nam się wydawać, że żółty, intensywny kolor sera wytwarzany jest w sposób chemiczny. Nie zawsze tak jest - uważnie czytając skład kupowanego produktu, szybko możemy się przekonać, jak wytwarzana jest dana barwa. Najbardziej naturalny barwnik występujący w serze to biksyna, znana także pod nazwą annato (E160b). Ten barwnik wytwarza się z nasion owoców arnoty właściwej - drzewa rosnącego w Ameryce Środkowej. Obecność tej substancji w żaden sposób nie wpływa na smak sera, widząc ją na opakowaniu, możemy mieć pewność, że wybrany ser składa się wyłącznie z naturalnych składników. Oczywiście w serach występują także składniki, których należy unikać. Należą do nich: tartrazyna, żółcień pomarańczowa, czerwień koszenilowa, błękit brylantowy, błękit patentowy czy fiolet metylowy. Warto więc sprawdzać etykiety i skład kupowanych przez nas produktów - czysta etykieta i brak chemicznych dodatków to recepta na zdrowy żółty ser.
Jak przechowywać ser żółty?
Aby ser na dłużej zachował swoje właściwości, trzeba go dobrze przechowywać. Nabiał oraz sery żółte najlepiej przechowywać w temperaturze od 0 do 10°C, najlepiej w górnych partiach lodówki, gdzie nie grozi im rozwój bakterii i wilgoć. Warto zostawić go w oryginalnym opakowaniu bądź w folii, aby uniknąć kontaktu sera z innymi produktami. Taki sposób przechowywania pomoże zachować w produkcie wszystko, co najlepsze. Czy ser żółty jest zdrowy? Dobrze przechowywany i z naturalnym składem - na pewno!