Polska złota jesień na razie odeszła do lamusa, o temperaturach powyżej 20 stopni Celsjusza póki co możemy zapomnieć. Pogoda w Płocku i w regionie w minionym tygodniu nie napawała optymizmem. W ostatnich dniach przeważało zachmurzenie, zdarzały się też opady deszczu. Wszystko wskazuje na to, że podobnie będzie w weekend.
Pogoda na weekend w Płocku i regionie
Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej przewiduje, że piątkowa noc w Płocku będzie chłodna. Niebo mają przykrywać chmury, choć synoptycy nie spodziewają się opadów deszczu. Temperatura w nocy może spaść do 8 stopni Celsjusza, a odczuwalna będzie jeszcze niższa.
Według prognozy IMGW pogoda w sobotę będzie zbliżona do tej z piątku. Słońce w mieście wzejdzie o 6:50, choć zapewne nie będzie go widać spod warstwy chmur. Temperatura ma się jednak podnosić - o poranku termometry będą wskazywać około 9 stopni Celsjusza, po południu temperatura ma wzrosnąć do 12 stopni Celsjusza. Porywy wiatru mają dochodzić do 30 km/h. Meteorolodzy nie przewidują deszczu.
Noc z soboty na niedziele będzie chłodna, nad ranem, około godz. 3.00, pojawią się niewielkie opady deszczu.
Pogoda w niedzielę
Niedziela zapowiada się chłodniej od soboty. IMGW przewiduje, że temperatura nie przekroczy 11 stopni Celsjusza. Wiatr będzie łagodniejszy, porywy mają osiągać zaledwie 16 km/h (średnio 3-6 km/h) , ale w ciągu dnia spodziewane są opady deszczu. Meteorolodzy przewidują, że deszcze będzie padał wczesnym rankiem do godz. 7.00, a także między 12.00 a 14.00.
Ocieplenie ma przyjść po weekendzie - w niektórych miejscach kraju temperatura znów ma szansę osiągnąć 20 stopni Celsjusza.
Nie rezygnujmy ze spacerów
Kiepska pogoda nie powinna oznaczać, że zaszywamy się w domu. Jesień to naturalnie okres zwiększonej zachorowalności na grypę, anginę czy zwykłe przeziębienie. Warto zadbać o odporność i wybrać się na kilkudziesięciominutowy spacer.
Jak jeszcze możemy wzmonić odporność? NFZ radzi, by dieta była zróżnicowana, bogata w warzywa i owoce, a posiłki powinniśmy przyjmować o regularnych porach.
NFZ radzi by jeść i pić:
- warzywa korzeniowe – marchew, buraki, pietruszka, seler,
- warzywa cebulowe – cebula, czosnek,
- warzywa psiankowate - ziemniaki, pomidory, papryka,
- białko w nasionach roślin strączkowych – fasola, groch, bób, ciecierzyca, soja, soczewica,
- białko w postaci tłustych ryb morskich, jaj, chudego mięsa,
- pełnoziarniste produkty zbożowe – pieczywo razowe, kasza gryczana, kasza jęczmienna, makaron razowy, brązowy ryż,
- kiszonki – kiszona kapusta, ogórki,
- mleko fermentowane w różnych postaciach – kefir, maślanka, jogurt, mleko acidofilne,
- kakao,
- zieloną herbatę,
- wodę z dodatkiem cytryny, imbiru, mięty lub suszonych owoców.
Budowaniu odporności nie sprzyjają słodycze i fast foody.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.