Zdrowie na talerzu: fasola

Opublikowano:
Autor:

Zdrowie na talerzu: fasola - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Pomaga walczyć ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu, jest też wspaniałym źródłem białka. Fasola to jeden z tych składników, bez których zdrowa dieta obejść się nie może. Dlaczego warto po nią sięgać? Jakie substancje decydują o jej wartości odżywczej?

Pomaga walczyć ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu, jest też wspaniałym źródłem białka. Fasola to jeden z tych składników, bez których zdrowa dieta obejść się nie może. Dlaczego warto po nią sięgać? Jakie substancje decydują o jej wartości odżywczej?

Fasola: jakie składniki odżywcze można w niej znaleźć?

Zdrowa dieta, w której fasola będzie się pojawiać regularnie, dostarczy nam wielu ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Wiadomo, że jest ona rewelacyjnym źródłem błonnika, dzięki któremu skuteczniej walczymy ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu. Błonnik pomaga nam jednocześnie utrzymać w dobrej formie przewód pokarmowy, dla którego zbyt długo zalegające w jelitach resztki jedzenia mogą się stać przyczyną poważnych problemów ze zdrowiem. Fasola jest też bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego, bardzo ważnego dla kobiet w ciąży, oraz węglowodanów złożonych, pomagających tym, którzy chcą utrzymać zgrabną sylwetkę. Lignany z kolei sprawiają, że fasola może chronić nas i przed chorobami serca i przed niektórymi nowotworami.

Jak wykorzystać fasolę w kuchni?

Fasola, to cenny składnik wielu zup oraz dań meksykańskich – tu https://www.fotoprzepis.pl/jak-dlugo-gotowac-fasole/ porady na temat jej gotowania. By móc możliwie jak najczęściej cieszyć się jej smakiem oraz korzystać z wartości odżywczych, warto jednak wykorzystać i inne przepisy. Dzięki nim fasola będzie mogła w naszej kuchni gościć jeszcze częściej, co z pewnością każdemu z nas przyniesie wiele korzyści. Jakie przepisy warto przetestować? Dla tych, dla których ważna jest zdrowa dieta, dobrym rozwiązaniem mogą się okazać sosy do makaronu, które powstają m. in. z ziół i zmiksowanej fasoli. Fasola może też być najistotniejszym składnikiem różnych past kanapkowych, można z niej również sporządzać klopsiki oraz puree, a nawet ciasta! Pomysłów jest wiele, a dzięki coraz ciekawszym przepisom (warto zajrzeć na stronę www.fotoprzepis.pl), każdy z nas może wprowadzić do swej kuchni mnóstwo nowych, smacznych i co ważne - zdrowych potraw.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE