Czym jest pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli, czyli inaczej pierzga, to substancja powstająca wskutek wymieszania pyłku kwiatowego z miodem lub nektarem. Owady wytwarzają go dla swoich larw, dla których stanowi pożywienie. Prozdrowotne właściwości pyłku pszczelego odkryli również ludzie. Przed wiekami pszczelarze zauważyli, że powodem dobroczynnego działania jest obecność pyłków ziół i roślin leczniczych w pierzdze.Dawniej pyłek pszczeli istniał wyłącznie w formie naturalnej. Także i współcześnie można kupić go w takiej wersji od właścicieli pasiek. W sklepach i aptekach dostępny jest jeszcze m.in. jako płynna mieszanka pierzgi i miodu lub propolisu (kitu pszczelego). Taka wersja jest smaczna i łatwa do przyjmowania, ponieważ przypomina syrop. Zamiast tego można kupić pyłek w postaci przyjmowanego również doustnie granulatu. Pierzga jest ponadto składnikiem suplementów diety, choć w tym przypadku nie jest zwykle jedyną, ale jedną z kilku leczniczych substancji.
Pyłek pszczeli – właściwości
Wytwarzane przez pszczoły produkty cenione są od najdawniejszych czasów. Nie inaczej jest z pyłkiem pszczelim, którego lista właściwości jest naprawdę imponująca. Działa on dobroczynnie na cały organizm, w tym wątrobę, żołądek i jamę ustną. W pierwszym przypadku pierzga wspomaga odbudowę tkanek zdegenerowanych w wyniku pojawienia się stanu zapalnego. Spożywanie tego pyłku reguluje także pracę żołądka, łagodząc skutki zaparć. Ten naturalny produkt to także sposób na walkę ze zapaleniami jamy ustnej.Pyłek pszczeli bywa jednym ze składników suplementów diety, ponieważ zwiększa liczbę przeciwciał, tym samym poprawiając odporność. Układ immunologiczny wzmacnia się dzięki niemu podwójnie, a to ze względu na pobudzenie organizmu do produkcji krwinek i nasycenie go witaminami. Do listy dobroczynnych właściwości należy dodać jeszcze oddziaływanie na układ płciowy. W przypadku mężczyzn pierzga może zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów z prostatą i polepsza wytwarzanie plemników. Korzystnie na płodność wpływa także u kobiet.