Reklama

Reklama

Kolejne ostrzerzenia związane z ptasią grypą

Opublikowano: wt, 27 gru 2016 11:00
Autor:

Kolejne ostrzerzenia związane z ptasią grypą - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Na początku miesiąca główny Lekarz Weterynarii informował o występowaniu wysoce zjadliwej grypie u ptaków dzikich, jak i drobiu. Wobec ryzyka wystąpienia choroby, hodowcy drobiu powinni zachować szczególną ostrożność, natomiast od dziś obowiązuje nowe rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków.

Reklama

Na początku miesiąca główny Lekarz Weterynarii informował o występowaniu wysoce zjadliwej grypie u ptaków dzikich, jak i drobiu. Wobec ryzyka wystąpienia choroby, hodowcy drobiu powinni zachować szczególną ostrożność, natomiast od dziś obowiązuje nowe rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków.

W związku z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków wywołanej wirusem grypy A podtypu H5 i H7, na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zakazuje się:
- organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów z udziałem żywych kur, kaczek, czy gęsi,
- przechowywania i prezentacji w celu sprzedaży, oferowania do sprzedaży oraz każdego innego sposobu zbycia ptaków,
- pojenia drobiu oraz ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki.

Hodowcom nakazuje się natomiast m. in.:
- odosobnienie drobiu lub innych ptaków w gospodarstwie w sposób uniemożliwiający kontakt z drobiem lub innymi ptakami utrzymywanymi w innych gospodarstwach,
- zgłaszanie do powiatowego lekarza weterynarii miejsc, w których jest utrzymywany drób lub inne ptaki,
- utrzymywanie drobiu w sposób wykluczający jego dostęp do zbiorników wodnych, do których dostęp mają dzikie ptaki,
- karmienie i pojenie drobiu oraz ptaków utrzymywanych w niewoli w sposób zabezpieczający paszę i wodę przed dostępem dzikich ptaków oraz ich odchodami,
- stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą drobiu zasad higieny osobistej, w tym mycie rąk przed wejściem do budynków inwentarskich,
- oczyszczanie i odkażanie sprzętu i narzędzi używanych do obsługi drobiu przed każdym ich użyciem,
- dokonywanie codziennego przeglądu stad drobiu wraz z prowadzeniem dokumentacji zawierającej w szczególności informacje na temat liczby padłych ptaków, spadku pobierania paszy lub nieśności.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (3)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.