Chodzi o produkt wyprodukowany przez Animex Kutno Sp. z o.o. dla sieci sklepów Biedronka (Jeronimo Martins Polska S.A.). Jak informuje GIS, w polędwiczkach z kurczaka o smaku jogurt-morela wykryto bakterie Salmonella.
„W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność Salmonella z grupy O:9 (D1) w 4 z 5 próbek oraz Salmonella z grupy O:7 (C1) w 1 z 5 badanych próbek” – czytamy w oficjalnym komunikacie.
Produkt przeznaczony jest do spożycia po obróbce cieplnej, co teoretycznie zmniejsza ryzyko zakażenia. Jednak GIS ostrzega przed jego zakupem i spożyciem.
„Ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy” – podaje Główny Inspektor Sanitarny.
O jaki produkt chodzi?
- Nazwa: Polędwiczki z kurczaka o smaku jogurt-morela, surowy wyrób mięsny
-
Gramatura: 400 g
Numer partii: 2271007009
Termin przydatności: 13.06.2025
Producent: Animex Kutno Sp. z o.o., Oddział K2, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
Zleceniodawca: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Podjęto działania!
Producent rozpoczął procedurę wycofywania partii ze sprzedaży i przedstawił listę dystrybutorów.
Powiatowi Lekarze Weterynarii poinformowali też odpowiednie jednostki sanitarne o wykrytym zagrożeniu.
Co zrobić w przypadku objawów?
Zaleca się nie spożywać produktu. W razie wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Objawy zakażenia bakterią Salmonella opisane są na stronie internetowej.
Komentarze (0)