Mazowsze znów zachwyca kulinarnie! Właśnie poznaliśmy laureatów tegorocznej edycji prestiżowego konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Spośród ponad 100 zgłoszonych produktów wybrano te, które najlepiej oddają smak, jakość i tradycję regionu.
Nagrody z rąk marszałka Adama Struzika odebrali lokalni producenci, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa ekologiczne i osoby prywatne.
Które produkty zdobyły uznanie?
W gronie zwycięzców znalazły się m.in.:
-
Chleb zagórski – tradycyjny wypiek z lokalnych zbóż
Zieleńska szynka z nogą – dojrzewająca według rodzinnej receptury
Ciasto orzechowo-migdałowe bez mąki – delikatne, aromatyczne i bezglutenowe
Smalec z fasoli – roślinna alternatywa o intensywnym smaku
Marynowane pędy czosnku chili – oryginalna przekąska z charakterem
Gąsiorowski ser – lokalna wariacja na temat sera podpuszczkowego
Miód nektarowo-spadziowy ze spadzi liściastej – rzadki i niezwykle aromatyczny
Miód pitny „Trójniak Urzecki – Maliniak” – owocowy trunek inspirowany dawną tradycją
Chleb żytni z bakaliami – łączący kwaśność i słodycz
Pastrami wołowe – klasyka w nowoczesnym, regionalnym wydaniu
– To produkty, które wyróżniają się wysoką jakością i świetnym smakiem. Do ich produkcji są wykorzystywane lokalne składniki, a receptura i sposób przygotowania stanowią tradycje kulinarne regionu – powiedział marszałek Adam Struzik.
Kto brał udział?
W konkursie rywalizowały nie tylko firmy komercyjne, ale również koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, kluby, gospodarstwa agroturystyczne i osoby fizyczne. Łącznie zgłoszono ponad 100 produktów, z czego przyznano 10 laurówi 19 wyróżnień.
Laureaci i wyróżnieni w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego 2025
Grupa A – Producenci indywidualni
Rodzaj produktu | Status | Nazwa produktu | Producent |
---|---|---|---|
Wyroby piekarnicze | Laur | Chleb Zagórski | Iwona Korzeniewska z Serocka |
Wyroby cukiernicze | Laur | Ciasto orzechowo-migdałowe bez mąki | Jadwiga Krzemińska z Cegłowa |
Przetwory mięsne | Laur | Zieleńska szynka z nogą | KGW w Zielonej |
Przetwory warzywne | Laur | Smalec z fasoli | KGW w Nieporęcie „W Rumiankowym Ogrodzie” |
Przetwory warzywne | Laur | Marynowane pędy czosnku chili | KGW w Strachominie „Strachomin” |
Produkty mleczarskie | Laur | Gąsiorowski ser od Doroty | Dorota Dyga z Gąsiorowa |
Miody | Laur | Miód nektarowo-spadziowy | Pasieka Górliccy |
Napoje | Laur | Miód Pitny „Trójniak Urzecki – Maliniak” | Renata Rudolf z Wólki Dworskiej |
Wyroby piekarnicze | Wyróżnienie | Dosiniski chlebek Samopszy | KGW Dosin |
Wyroby cukiernicze | Wyróżnienie | Sernikowa Fantazja z dynią | KGW w Sosnowie |
Wyroby cukiernicze | Wyróżnienie | Tort tradycyjny | Elżbieta Semeniuk |
Przetwory mięsne | Wyróżnienie | Smalec Gosi | KGW „Malinowe Usta” |
Przetwory mięsne | Wyróżnienie | Salcesonik Kazuński De Lux | KGW w Kazuniu Polskim |
Przetwory mięsne | Wyróżnienie | Pasztet Wielkanocny | Tomasz Ptasiewicz |
Ryby i przetwory rybne | Wyróżnienie | Sałatka Adwentowa Babci Władzi | KGW Cisowianki w Cisówce |
Przetwory owocowe | Wyróżnienie | Przecier borówkowy z płatkami dzikiej róży | Antoni Szpura |
Przetwory owocowe | Wyróżnienie | Przez dobrego ojca wiśnie drylowane | Roman Gogół |
Produkty mleczarskie | Wyróżnienie | Kremowy twaróg Jersey z żurawiną | Olga Zaboklicka |
Miody | Wyróżnienie | Miód Kampinoski Wielokwiatowy | Pasieka „Pszczela Symfonia” |
Napoje | Wyróżnienie | Nalewka malinowa „Malinowa pokusa” | Kacper Lubaszka |
Napoje | Wyróżnienie | Nalewka z derenia „Dereniówka” | Wioletta Nagórka |
Grupa B – Producenci rynkowi
Rodzaj produktu | Status | Nazwa produktu | Producent |
---|---|---|---|
Produkty roślinne | Laur | Chleb żytni z bakaliami | Piekarnia Paweł Milewski |
Produkty zwierzęce | Laur | Pastrami wołowe | Zagroda Szlędaki – Piotr Śmielak |
Produkty roślinne | Wyróżnienie | Bułka drożdżowa nadziewana BIO | Piekarnia Gzik, Sochaczew |
Produkty roślinne | Wyróżnienie | Paprykowa salsa z miętową nutą | Restauracja Dębianka |
Produkty zwierzęce | Wyróżnienie | Stelmański Smalec Sierpc (200 g) | Łukasz Stelmański |
Produkty zwierzęce | Wyróżnienie | Szynka Dworska | Adam Węgłowski |
Napoje | Wyróżnienie | Wino Musujące Souvignier Gris-Johanniter | Grande Cosa – Anna Bielecka |
Inne | Wyróżnienie | Krem żołędziowo-karmelowy ze słoną nutą | Romana Woźnica z Sulejówka |
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.